Faglig

Familiebedrifter er annerledes enn andre bedrifter, og fagfeltet «Family Business» har vokst de siste 30 – 40 årene. På denne siden har vi samlet innhold produsert av Family Business Norway, andre organisasjoner i Family Business Network, samt andre gode kilder.


Innholdet er kategorisert etter følgende faner:

FBNorway: Innhold produsert av Family Business Norway.

FBN-i: Innhold produsert av vår søsterorganisasjon Family Business Network International.

Polaris: I FBN-i samles alt innhold som omhandler bærekraft og samfunnsansvar under navnet «Polaris».

PodKast: Family Business Norways egen podkastserie «I Familien».

Webinar: Digitale arrangementer med faglig innhold.

Generasjonsskifte: Succession in Family Business (SUFABU) er et EU finansiert prosjekt hvor Family Business Norway er en av prosjektpartnerne.

Eksterne kilder: Artikler, rapporter, podkaster og annet innhold produsert av andre.

Arrangementskalender 2022

Nettverkstreff hos Olsen Nauen Klokkestøperi

Family Business Norway og Olsen Nauen Klokkestøperi inviterer til nettverkstreff med omvisning hos Tønsbergs eldste bedrift og Norges eneste klokkestøperi!

Olsen Nauen Klokkestøperi ble etablert i 1844 og drives i dag av Morten Olsen-Nauen, som er 6. generasjon klokkestøper på Nauen Gård. Olsen Nauen Klokkestøperi har vært alene om å produsere klokker i Norge de siste 100 årene og på verdensbasis finnes det kun et tyvetalls klokkestøperier. Dersom du hører klokkespillet i Oslo rådhus, kirkeklokker hvor hen du er i landet, eller en skipsklokke på et kontor eller i det private hjem, kan du være sikker på at alle disse klokkene er støpt på Nauen Gård utenfor Tønsberg. Som 13 åring begynte Morten å jobbe i støperiet i sommerferien og i 2006 tok han over familiebedriften etter sin far, som han jobbet sammen med i støperiet frem til 2015. Morten vil denne ettermiddagen fortelle historien til Olsen Nauen Klokkestøperi og hvordan det er å videreføre over 150 år med tradisjon og ansvar. Vi vil også få være med på å støpe en klokke i støperiet, i tillegg til at det vil bli tid til mat og gode diskusjoner med andre eiere av familiebedrifter.


Dato: 24. august

Tid: 17:00-20:00

Sted: Åshaugveien 168, 3157 Barkåker (Nauen Gård, på vestsiden av den nordre avkjøringen til Tønsberg fra E18, «Gullikrysset»).

Deltakeravgift: Ingen


 

Eierkurs

Hva innebærer det å være en eier? Hva er en god eier? Hvordan ser eierskapet ut i norske familiebedrifter? Hvilken rolle ønsker du å ha som eier? Family Business Norway arrangerer eierkurs med varighet fra lunsj til lunsj og dette er noen av problemstillingene vi vil diskutere på kurset. I en trygg atmosfære med andre eiere vil det bli gruppediskusjoner rundt ulike sider av eierskap. Hvilke forventninger er det til deg som eier? Er disse forventningene forenlige med andre roller du ønsker å utforske og utøve?

Vi har fått med oss Øyvind Bøhren, som er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI og mangeårig leder av BI sitt Senter for eierforskning. Gjennom studier av norske familiebedrifter har Øyvind Bøhren konstatert at familiebedrifter er annerledes enn andre bedrifter i Norge. Eksempelvis har familiebedriftene færre og større eiere over lengre tid som deltar uvanlig aktivt i styrerom og ledelse.

Julia Lorentzen og Simone Møkster i Family Business Norway har begge fullført kurset Family Business Management på CeFEO (Centre for Family Entrepreneurship and Ownership) på universitetet i Jönköping. Gjennom eierkurset vil flere av begrepene, teoriene og modellene fra dette kurset bli brukt. Erfaringer og eksempler fra andre eierfamilier vil også bli delt gjennom kursprogrammet.

På dette kurset kan du delta alene eller sammen med andre familiemedlemmer. Kurset er åpent for både eksisterende eiere og neste generasjons eiere uavhengig av alder (over 18 år) og rolle i bedriften.


Sted: Per Gynt Gården, Vinstra

Tid: 29.-30. august

Deltakeravgift: 8000 kr. (Påmelding er bindende)


Program:

Dag 1

12:00    Introduksjon v/ Julia Lorentzen

 • Hvem er vi
 • Hva er vi opptatt av
 • Hva legger vi i eierrollen

13:00    Lunsj

14:00    Familien gjør ikke som andre eiere – særtrekk ved norske familiebedrifters eierstyring og økonomi v/ Øyvind Bøhren

15:30    Pause

16:00    Hva er familiens unike bidrag til familiebedriften? v/Simone Møkster

Workshop og case basert på rammeverk i boken «The Family Business Map” skrevet av Morten Bennedsen og Joseph P.H. Fan

18:00    Eiersirkel

 • Diskusjon i små grupper om eierrollen

20:00     Middag med innlegg fra Mikkel Dobloug, eier av Per Gynt gården

 

Dag 2

09:00    Felles frokost med refleksjoner

09:30    Kompetent eierskap v/Simone Møkster

 • Hvordan gjøre kompetansekartlegging i min familie?
 • Hvordan bruke en kompetanseplan for strukturert opplæring av familiemedlemmer?

10:30    Pause

10:45    Emosjonelt eierskap v/Simone Møkster og Julia Lorentzen

 • Begreper og modeller for emosjonelt eierskap
 • Hvordan gjøre følelser og lidenskap til en positiv drivkraft for eierskapet?

11:45    Pause

12:00     Eierstrategi v/Karianne Klaveness

 • Hvordan komme i gang med utforming av en eierstrategi
 • Innblikk i prosessen – verdien av prosessen i seg selv

13:00     Lunsj

 • Oppsummering v/Øyvind Bøhren

14:00    Fellesaktivitet

17:00 Avreise

 

Nordisk Konferanse i Helsinki

Hvorfor eier vi sammen? Hva er formålet vårt? Kan det endres over tid?

Vi vil utforske og diskutere viktigheten av felles formål og hvordan det er en viktig drivkraft for vellykkede familiebedrifter.

Se fullstendig program under.


Tid: 8.-9. september 2022

Sted: Scandic Park, Helsinki, Finland

Deltager avgift (for hele programmet og middag 16.09):

500€ + VAT 24%

450€ + VAT 24% for neste generasjonseiere

Overnatting: Overnatting er ikke inkludert i registreringsavgiften, men kan bookes på Scandic Park Hotel med link som blir delt etter påmelding. Pris for singel rom: 132€/natt, dobbelt rom: 152€/natt.

Påmelding: Meld deg på her.Påmeldingen er bindende og stenger 24. august.